Αναλόγως πώς τα αντιλαμβάνεσαι –και πώς τα διαχειρίζεσαι– τα ταξίδια μπορεί να είναι πολυτέλεια, από εκείνες που «κόβονται» πρώτες όταν τα πράγματα ζορίζουν, ή προτεραιότητα, από εκείνες για τις οποίες θυσιάζεις εξόδους στην πόλη, delivery στο γραφείο και μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.
Όσοι ανήκουν στην ...δεύτερη κατηγορία, επιμένουν, σε πείσμα των καιρών, να εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για ακόμα οικονομικότερα ταξίδια, όπως αυτοί που ακολουθούν.
Σε αναζήτηση στέγης…
* Ξεκινήστε από το Booking. Χιλιάδες ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο κάνουν μεγάλες εκπτώσεις μέσω του site – φαινομένου. Για να τα κλείσετε, δίνετε απλά τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, η οποία δεν χρεώνεται. Μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να πληρώσετε με μετρητά στο check out, όταν φύγετε από το ξενοδοχείο.
* Κι ένα μυστικό: το Booking παίρνει ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται από 5% έως 15% επί της τελικής μειωμένης τιμής, από το ξενοδοχείο –γι’ αυτό δεν μεταβιβάζει έξοδα κράτησης στους χρήστες του. Όπερ μεθερμηνευόμενο, πριν κάνετε την τελική σας κράτηση μέσω του site, κάντε ένα τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο για να διαπραγματευτείτε την τιμή, ειδικά αν πρόκειται για πολυήμερη διαμονή. Θα βγείτε όλοι κερδισμένοι –και ευχαριστημένοι.
* Το Hotelicious το ξέρετε; Είναι μια ολόφρεσκη ιδέα, που κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στην ελληνική αγορά. Η διαδικασία έχει ως εξής: γίνεστε μέλος δωρεάν, και «ποστάρετε» το πού θέλετε να πάτε, πότε και πόσα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Αν θέλετε, συμπληρώνετε και τις παροχές που θεωρείτε βασικές για το δωμάτιό σας –π.χ. κουζινάκι, μπαλκόνι, τζάκι και πάει λέγοντας. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων σας «απαντούν» με προσφορές, κι εσείς επιλέγετε την καλύτερη.
* Μην επιλέγετε την γρήγορη και απρόσωπη online κράτηση δωματίου, παρά μόνο στις περιπτώσεις που έχετε βρει μια πραγματικά συγκλονιστική τιμή (του τύπου 50 ευρώ για δίκλινο σε παραδοσιακό ξενώνα με πρωινό) ή ταξιδεύετε σε χώρα της οποίας τη γλώσσα δε μιλάτε –όχι, τα αγγλικά δεν είναι πραγματικά «διεθνής» γλώσσα. Κάνοντας ένα τηλεφώνημα στο ξενοδοχείο που σας ενδιαφέρει, και ανοίγοντας μια ευγενική αλλά φιλική κουβέντα για τις μέρες που σκέφτεστε να μείνετε, το ξενοδοχείο που φαίνεται εντυπωσιακό, τις άλλες επιλογές που έχετε δει κλπ, έχετε πολλές πιθανότητες να παζαρέψετε την τιμή και να πετύχετε σημαντική έκπτωση.
Οι επιλογές για τη διαμονή σας δεν εξαντλούνται στα ξενοδοχεία. Φρεσκάρετε τη μνήμη σας στα παλαιότερα δημοσιεύματα του in2life για:
* Ανταλλαγές σπιτιών. Ναι, εκείνες που ήταν πολύ της μόδας τη δεκαετία του ’90. Η διαδικασία είναι απλούστατη: γράφεστε σε κάποια από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και, έναντι ενός πολύ μικρού κόστους –της τάξεως των 50 ευρώ ετησίως– ανεβάζετε στο site της φωτογραφίες του σπιτιού ή του εξοχικού που μπορείτε να ανταλλάξετε και αναζητάτε το υποψήφιο σπίτι των διακοπών σας στη χώρα ή την πόλη όπου θέλετε να ταξιδέψετε. Αφού βρείτε μερικά που σας αρέσουν, στέλνετε μήνυμα απευθείας στους ιδιοκτήτες τους, μέσω του site, προτείνοντάς τους την ανταλλαγή.
* Ενοικιάσεις διαμερισμάτων. Βραχύχρονες ενοικιάσεις, για να είμαστε ακριβείς: λίγων ημερών ή μιας - δύο εβδομάδων, σε τιμές ανταγωνιστικότατες και με πολύ μεγαλύτερη άνεση χώρου, σε σχέση με ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Η «μόδα» έχει κατακτήσει την Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο, με αποτέλεσμα οι σχετικές ιστοσελίδες αναζήτησης διαμερισμάτων να πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Μια αναζήτηση θα σας πείσει.
* Couch Surfing. Πώς θα σας φαινόταν να γίνετε μέλος μιας τεράστιας παγκόσμιας κοινότητας, η οποία ταξιδεύει πρωτίστως για την πολιτισμική ανταλλαγή, κοιμάται σε καναπέδες, βγαίνει, τρώει και διασκεδάζει με τους ντόπιους και αποκτά νέους φίλους σε κάθε ταξίδι; Το Couch Surfing δεν είναι για όλους, είναι όμως ιδανικό αν προκειμένου να γνωρίσετε μια κουλτούρα εκ των έσω είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε λίγη από την πολυτέλεια, την ιδιωτικότητα και την άνεση ενός ξενοδοχείου. Και ναι, είναι εντελώς και απολύτως δωρεάν.