«Η Αθήνα έχει πολύ μεγάλες προοπτικές να γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο.»
«Αλλά τα τελευταία χρόνια»..., συνεχίζει επικεφαλής του «Κέντρου Mastercard», «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ολόκληρη η ευρωζώνη έχει επηρεαστεί. Αν δούμε ποιοι είναι οι επισκέπτες της, θα παρατηρήσουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Έτσι, παρά τα προβλήματα της, ανεργία, λιτότητα κλπ, η Αθήνα παραμένει το ίδιο ακριβή, όπως και πριν την οικονομική κρίση, για τους Ευρωπαίους».
Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο επικεφαλής Οικονομικών του «Κέντρου MasterCard για την Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς», δρ Γιούνα Χέντρικ Γουάν, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης με τις πιο δημοφιλείς πόλεις για τους ξένους ταξιδιώτες, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, είπε επίσης:
Εδώ και τέσσερα χρόνια, το Κέντρο παρουσιάζει κάθε χρόνο τη λίστα με τις πόλεις που «φιλοξένησαν» τους περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό. Το βασικό κριτήριο είναι ο ταξιδιώτης να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον μια νύχτα στην πόλη αυτή.
Για το 2014 την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λονδίνο, καθώς έως το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα το έχουν επισκεφτεί 18.700.000 τουρίστες, που θα αφήσουν στην πόλη περισσότερα από 19 δισ. ευρώ.
«Έχουμε δημιουργήσει τον παγκόσμιο δείκτη για τις πόλεις, και το Λονδίνο φέτος βρέθηκε στην κορυφή για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Αυτό φυσικά είναι υπέροχο για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική πρωτεύουσα. Επίσης, καταγράφουμε 132 πόλεις από όλον τον κόσμο, οι οποίες αναπτύσσονται γρηγορότερα από το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της διεθνούς MasterCard, Αν Κενς.
Η Αθήνα φέτος βρίσκεται στην 60η θέση. Υπολογίζεται πως θα την επισκεφτούν 1.877.716 τουρίστες, που κατά μέσο όρο θα ξοδέψουν 1.500 ευρώ έκαστος. Αξιοσημείωτο είναι πως «80% των τουριστών επιλέγουν τον προορισμό τους με πολιτιστικά κριτήρια» όπως υπογραμμίζει η έκθεση της MasterCard
«Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν μια πόλη κορυφαίο προορισμό για τους ξένους τουρίστες. Το πρώτο είναι να έχει αυθεντικά, μοναδικά αξιοθέατα. Και αυτά -χωρίς καμία αμφιβολία- τα έχει η Αθήνα. Το δεύτερο είναι να έχει τις κατάλληλες υποδομές. Όπως π.χ. ξενοδοχεία. Από πολύ ακριβά μέχρι τα πιο οικονομικά. Άψογο συγκοινωνιακό δίκτυο, που να είναι εύχρηστο, να καλύπτει όλες τις περιοχές και να λειτουργεί 24 ώρες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γουάν.
«Τέτοιου είδους υποδομές είναι πολύ σημαντικές για την τουριστική ανάπτυξη μιας πόλης, ειδικά για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτήν. Για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τα αξιοθέατα και ό,τι άλλο τους παρέχει η πόλη, χωρίς ταλαιπωρία» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Οι επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Αν αυτό επιτευχθεί τότε όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Στην Ελλάδα έχετε υπέροχο φαγητό, καταπληκτικά, μοναδικά ιστορικά μνημεία κ.ά.».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον δρα Γουάν, πολύ σημαντικό ρόλο για την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής παίζει η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια που νιώθει ο ξένος επισκέπτης.
«Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Μόσχα. Αν και έχει μια από τις καλύτερες, παγκοσμίως αεροπορικές συνδέσεις με άλλες πόλεις, παρόλα αυτά έχει χαμηλή επισκεψιμότητα από ξένους τουρίστες, οι οποίοι φοβούνται να κάνουν διακοπές στη ρωσική πρωτεύουσα» είπε.
Όπως τονίζει η έκθεση, πλέον, η ανάπτυξη των σύγχρονων Οικονομιών δεν στηρίζεται στα κράτη, αλλά στην ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν την ατμομηχανή όλης της χώρας. «Η πρώτη πτήση στην ιστορία της ανθρωπότητας με επιβάτες πραγματοποιήθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τότε, διένυσε μια απόσταση 23 μιλίων σε 20 λεπτά, και αναλογικά σήμερα θα στοίχισε 9.300 δολάρια. Μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια οι αεροπορικές εταιρίες έγιναν μεγαλύτερες, γρηγορότερες, ασφαλέστερες. Τα ταξίδια πιο άνετα και φθηνότερα. Με αυτά τα χρήματα σήμερα κάποιος μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου. Μόνο μέσα στο 2013 υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν με αεροπλάνο 3 δισ. επιβάτες σε όλο, τον πλανήτη» αναφέρεται στην εισαγωγή τής έκθεσης.
Μετά το Λονδίνο ακολουθούν η Μπανγκόκ με 16,42 εκατ. επισκέπτες για το 2014, το Παρίσι (15,57 εκατ.), η Σιγκαπούρη (12,47 εκατ.), το Ντουμπάι (11,95 εκατ.), η Νέα Υόρκη (11,81 εκατ.), η Κωνσταντινούπολη (11,60 εκατ.), η Κουάλα Λουμπούρ (10,81 εκατ.), το Χονγκ Κονγκ (8,84 εκατ.) και τη δεκάδα συμπληρώνει η Σεούλ (8,63 εκατ.)