Πριν από 111 χρόνια ο Orville Wright γινόταν –με τη βοήθεια του αδερφού του Wilbur- ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να φέρει εις πέρας επιτυχώς την... πρώτη μηχανικά προωθούμενη ανθρώπινη πτήση.
Μια ήρεμη μέρα του Δεκέμβρη το 1903 πέταξε με επιτυχία με μια ιπτάμενη μηχανή, έκανε μανούβρες στον αέρα σε απόσταση περίπου 40 μέτρων και προσγειώθηκε με ασφάλεια.
Αργότερα την ίδια μέρα κατάφεραν ακόμη μια πτήση διάρκειας 59 δευτερολέπτων διανύοντας απόσταση 260 μέτρων… εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα αεροπορικά ταξίδια.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ακολούθησαν πολλές εφευρέσεις και ορόσημα στην ιστορία των ταξιδιών, γράφει η Qin Xie στο CNN.
Δείτε παρακάτω μερικές από τις σπουδαιότερες «στάσεις» στην ταξιδιωτική ιστορία…
1903: Η πρώτη μηχανικά προωθούμενη πτήση
Στις 17 Δεκεμβρίου του 1903 οι αδερφοί Ράιτ κατάφεραν να προσγειώσουν με ασφάλεια, μετά από μια πτήση μερικών δευτερολέπτων, το πρώτο μηχανικά προωθούμενο αεροπλάνο.
Το πρώτο βήμα για τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια είχε μόλις γίνει πραγματικότητα!
1911: Η ανακάλυψη του Machu Picchu στο Περού
Ο Αμερικανός εξερευνητής και πολιτικός Hiram Bingham III ανακάλυψε τα απομεινάρια του πολιτισμού των Ίνκας στο Machu Picchu το 1911.
Σήμερα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
1912: Η βύθιση του Τιτανικού
Στις 14 Απριλίου του 1912 η ανθρωπότητα θρήνησε το χαμό περίπου 1.500 ανθρώπων, όταν το υπερωκεάνιο «Τιτανικός» συγκρούστηκε με παγόβουνο τέσσερις ημέρες μετά την αναχώρησή του από το Southampton της Μ. Βρετανίας με προορισμό τη Νέα Υόρκη.
Το ναυάγιο του θρυλικού υπερωκεάνιου σκόρπισε μεν πανικό γύρω από την ασφάλεια των διατλαντικών κρουαζιερόπλοιων, αλλά ώθησε και σε σημαντικές βελτιώσεις των μέτρων που λαμβάνονταν για τα θαλάσσια ταξίδια.
1927: Η πρώτη υπερατλαντική πτήση
Ένας άγνωστος, 25χρονος πιλότος της U.S. Air Mail άφησε για πάντα το όνομά του στην ιστορία όταν στις 21 Μαΐου του 1927 έγινε ο πρώτος πιλότος που πραγματοποίησε την πρώτη solo υπερατλαντική πτήση, χωρίς στάση, από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι.
Το κατόρθωμα του Charles Lindbergh είχε ως αποτέλεσμα τα επόμενα δύο χρόνια οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών να αυξηθούν κατά 3.000%.
1946: Δημιουργούνται οι πρώτες πιστωτικές κάρτες
Τα μετρητά κυριαρχούσαν στον κόσμο μέχρι το 1946, όταν ο John Biggins εφηύρε μια καινοτόμο μέθοδο πληρωμής για την τράπεζα Flatbush National Bank στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Οι πελάτες μπορούσαν να αγοράζουν ό,τι ήθελαν από τα καταστήματα με τις κάρτες τους, και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων παρουσίαζαν τις αποδείξεις στις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους χρέωναν τους λογαριασμούς των πελατών τους.
1948: Η εφεύρεση των τρανζίστορ
Πολλοί θεωρούν ότι είναι η σημαντικότερη εφεύρεση του 20ου αιώνα, μιας και οι σύγχρονοι υπολογιστές βασίζονται στις αρχές λειτουργίας των τρανζίστορ.
1949: Ανδρείκελα για δοκιμές πρόσκρουσης
Τα τεστ ασφαλείας στα αυτοκίνητα, αεροπλάνα και άλλα οχήματα δε θα είχαν το ίδιο νόημα αν δεν υπήρχαν τα ανδρείκελα που χρησιμοποιούνται στα crash test.
Το πρώτο ήταν το Sierra Sam. Δημιουργήθηκε το 1949 για να γίνει δοκιμή στα καθίσματα εκτόξευσης των αεροσκαφών.
1959: Δημιουργία ζώνης ασφαλείας τριών σημείων
Η πρώτη ζώνη ασφαλείας είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Sir George Cayley για το ανεμόπτερό του.
Πάνω από 150 χρόνια μετά ο Nils Bohlin εφηύρε τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων, η οποία υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα οχήματα.
1964: Το πρώτο τραίνο-«σφαίρα» της Ιαπωνίας
Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 και μέσα στα τρία πρώτα χρόνια το είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 100 εκατομμύρια επιβάτες.
1967: Τα πρώτα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ATM)
Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών παρουσιάστηκε το 1967 από την τράπεζα Barclays στην περιοχή Enfield του Λονδίνου και είχε δημιουργηθεί από τον John Shepherd Barron.
1969: Η πρώτη πτήση 747
Το αεροσκάφος 747 της Boeing θεωρήθηκε η «βασίλισσα των ουρανών». Ήταν το πρώτο μεγάλο αεροσκάφος, που μπορούσε να μεταφέρει 490 επιβάτες και ταξίδευε με διπλάσια ταχύτητα από οποιοδήποτε άλλο εμπορικό αεροσκάφος της εποχής.
1970: Η πρώτη βαλίτσα με ρόδες
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, οι εύχρηστες βαλίτσες με τα ροδάκια που γνωρίζουμε όλοι σήμερα δεν υπήρχαν… από πάντα.
Η ιδέα για τη δημιουργία τους ανήκε στον Bernard Sadow, πρόεδρο της United States Luggage Corporation (1970).
Παρότι αρχικά συνάντησε αντιδράσεις, ευτυχώς επέμεινε στην ιδέα του και δε χρειάζεται να κουβαλάμε τις βαριές αποσκευές μας σήμερα.
1972: Εκδόθηκε ο πρώτος οδηγός Lonely Planet
Οι Tony και Maureen Wheeler μπορεί να μην είχαν πολλά λεφτά, ήταν όμως ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο, παντρεμένο ζευγάρι χίπηδων. Ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν τον πιο επιτυχημένο, όπως αποδείχτηκε στην πορεία, οδηγό ταξιδίων στον κόσμο. Το Lonely Planet.
1973: Η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο
Η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο έγινε πριν από περίπου 40 χρόνια από τον αμερικανό εφευρέτη Martin Cooper.
1974: Το πρώτο minibar σε ξενοδοχείο
Η γερμανική εταιρεία Siegas και ένα ανώτερο στέλεχος της αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton εφηύραν το πρώτο minibar-ψυγείο στη δεκαετία του 1960.
Το 1974 ένα στέλεχος της ίδιας αλυσίδας στο Hong Kong γέμισε το μίνι-μπαρ με ποτά, τα οποία χρέωνε πολύ ακριβά. Εκείνη τη χρονιά οι πωλήσεις ποτών/αναψυκτικών εντός του ξενοδοχείου αυξήθηκαν κατά 500%.
1978: Η πρώτη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο
Η λίστα της Ουνέσκο περιλαμβάνει σήμερα 981 περιοχές, καλύπτοντας όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.
1979: Κυκλοφόρησε το πρώτο Sony Walkman
Οι ταξιδιώτες μπορούσαν να απολαύσουν την αγαπημένη τους μουσική, οπουδήποτε στον κόσμο.
1985: Δημιουργήθηκε η ζώνη Σένγκεν
Το 1985 πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) υπέγραψαν τη συνθήκη Σένγκεν, με στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα-υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
1996: Ξεκινούν οι πρώτες διαδικτυακές κρατήσεις ταξιδίων
Το Expedia.com εγκαινιάστηκε το 1996. Οι ταξιδιώτες δεν είχαν ανάγκη πια τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
2001: Ο πρώτος διαστημικός τουρίστας
Το 2001 ο πάμπλουτος Αμερικανός Dennis Tito έγινε ο πρώτος τουρίστας του Διαστήματος. Το 8ημερο ταξίδι του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φέρεται να κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια.
2008: Ιδρύθηκε η Airbnb
Η Airbnb ενώνει μια κοινότητα ταξιδιωτών, οι οποίοι αναζητούν ένα μέρος για να μείνουν ενώ ταξιδεύουν… που δεν έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό ξενοδοχείο.
Η εταιρεία δηλώνει ότι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από 33.000 πόλεις σε 192 χώρες.